Националната библиотека получи дар от Тибетското бюро на Далай Лама

Булфото
share

Националната библиотека получи дар от Тибетското бюро на Далай Лама, съобщават от библиотеката.

По думите им българската книжовна съкровищница е сред 113-те библиотеки в Централна и Източна Европа избрана да получи четири книги, написани от лауреата на Нобелова награда за мир - в годината на благодарност към Далай Лама. Той е приеман по цял свят не само като религиозен водач, но и като посланик на мир и любов, лидер, който работи за благото на тибетската култура, религия и идентичност. Тибетците отбелязват 2021 година като година на благодарност към него и отправят молитви и пожелания той да живее поне до 113-годишна възраст за доброто на всички чувствителни души. Затова избраните библиотеки, които получават дарение, са точно 113.

Книга от библиотека беше върната с 50-годишно закъснение

В писмото до директора на Националната библиотека - Красимира Александрова, Тибетското бюро на Далай Лама в Женева, Швейцария, пише "Вашата, уважавана от нас библиотека, е една от избраните институции, включени в този проект. За нас е чест и удоволствие да Ви дарим следните четири книги, написани от Негово светейшество Далай Лама: "Изкуството на щастието", "Свобода по време на изгнание", "Отвъд религията" и "По пътя към истинско родство между религиите". Подбрали сме тези четири заглавия, които представляват четирите основни мисии на Негово светейшество Далай Лама - насърчаване на човешките ценности и религиозната хармония, опазване на тибетската култура и природата на Тибет, както и възраждането на древните индийски традиции и познание Наланда за мир и прекратяване на насилието".

"За Националната библиотека това дарение е признание за усилията, които полага за съхраняване на книжовното културно наследство на България, за опазването на културата на славянския свят и пиетета към езика и нашата азбука. Книжовната съкровищница на България вече 143 години следва завета на първоучителите и съпокровители на Европа, братята Кирил и Методий за съхраняване на род, религия, култура чрез просвещение", коментират от библиотеката.

Дарението вече намери своето място във фонда на Националната библиотека. А посланието в писмото на Чими Ригзен от Централната тибетска администрация със сигурност ще стигне до всички посетители на библиотеката: "По време на тези трудни времена ние се надяваме, че тези книги ще донесат мир, хармония и надежда на читателите и ще спомогнат за разпространението на посланието за любов и състрадание".

Водещи новини

Още новини