Експерти: Шофьорът вероятно е причинил катастрофата

Булфото
share

Това каза Миролюб Столарски, председател на Асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт в предаването на БНТ „Денят започва“.

„В тази фирма „Ентуртранс“ е имало назначен сидник, което означава, че тя не е била финансово стабилна“.

Експертът е категоричен, че един автомобил, който е изгнил няма как да е в изправно състояние, материалът винаги се изморява.

По отношение на предложението на министър Ивайло Московски за прокарване на закон, който да забранява използването на амортизирани автобуси той каза: „Г-н министърът на транспорта ще трябва да се срещне с една стена“ .

Припомни, че те са предложили такъв закон преди години, но са ги иупрекнали в лобизъм, а превозвачите, че искат да им вземат хляба.

Според Станимир Карапектов, вещо лице по катастрофите край Бяла и Лим, между всички тези катастрофи – Лим, Бяла, тази и на Бакаджик, причините са идентични. И според него безспорно автобусът е стар.

„Трябва да спираме 15-18-годишни автобуси от движение, което ще доведе до поскъпване на транспорта, но и до предотвратяване на инциденти от този тип“, допълни Карапетков.

Според експерта не треябва да се подценяват нито една от възможните хипотези. Те могат да бъдат технически, може да бъдат и комплексни.

Той е видял действие на водача и според него това е вероятната причина на катастрофата, но е видял и проблем при шасито на автобуса. Самото установяване на причината е технически сложно.

Водещи новини

Още новини