Кметът на Ловеч Корнелия Маринова връчи на писателя проф. Банко П. Банков почетния медал на общината

Община Ловеч
share

Кметът Корнелия Маринова връчи на писателя проф. Банко П. Банков почетния медал на Община Ловеч. Мотивите са за приноса му в българската и световна наука, към духовното и културно развитие на Ловеч и обогатяване на културното наследство с високо професионални и стойностни литературни произведения, както и по повод неговата 85-годишнина.

Това стана на 24 юни 2021 г. вечерта в КДК в Ловеч по време на срещата с писателя, който е носител на Националната литературна награда за цялостно творчество проф. Димитър Димов за 2015 г. и част от тазгодишните тържества.

Проф. Банко Банков благодари на кмета и му пожела успешна работа за благото на нашия град. После той изказа своята болка, че българските театрали не вярват на българските писатели и не четат техните пиеси, което се обяснява с „изяденото доверие“ по време на тоталитаризма.

С голям концерт НЧ "Бяла Анаста-2016" в Ловеч отбеляза пет години от създаването си

Гостът подари на публиката екземпляри от последната си книга с пиеси „Прозорци в зида”, а Слава Георгиева, Стоян Георгиев и Пенка Чернева прочетоха откъс от пиесата „Под южния кръст“.

Банко П. Банков е роден на 2 юли 1936 г. в Ловеч. Доктор на науките от (1975), доцент (1979) и професор (1991). Заместник-декан на Строителния факултет в Инженерно-строителния институт гр. София (1991 – 1994), ръководител на катедра „Строителна механика“ (1995 – 1999). Автор е на около 50 научни публикации, монографии и учебници по строителна механика. Той има и на над 400 заглавия художествена литература.

Припомняме, че на 25 юни вечерта е тържествената церемония по връчване на наградата „Проф. Димитър Димов“ на писателя Николай Табаков, в кино „Космос“ в Ловеч от 18:00 ч. След това ще има прожекция на филма „Аз съм ти“ - по незавършения „Роман без заглавие“ на Димитър Димов и „Адриана“ на дъщеря му Теодора Димова. Гост ще бъде режисьорът Петър Попзлатев („Аз, графинята“). Вход свободен.

Водещи новини

Още новини