Столична община към проф. Минеков: Не сме изпълнявали реставрационни дейности по самия паметник на Васил Левски

Булфото (архив)
share

Всички реставрационни дейности на пространството около паметника на Васил Левски, на паметника на Цар Освободител, на Лъвов мост и скулптурите на лъвовете е направено след съгласуване от Министерство на културата на извършените реставрационни и консервационни дейности. 

Това се посочва в позиция на Столична община във връзка с твърденията на служебният министър на културата проф. Велислав Минеков за данни за установени нарушения при усвояването на средства, ремонта и реставрацията на столичните паметници на Васил Левски и Цар Освободител, Лъвов мост, на сградата на НГДЕК и на подземието на бившия конак в Националната галерия. Ето какво още заявяват от Столична община: 

Министър Минеков: Не е имало реставрация на паметника на Васил Левски, залети сме с всякакви жалби и сигнали

"Столична община е извършвала единствено ремонт и възстановяване на съществуващите настилки и озеленени площи на паметника на Васил Левски. За този ремонт Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство в своето становище, което е неразделна част от издаденото разрешение, са дали ясни указания за осъществените дейности по настилките и озеленяването. Столична община е представила в МК три варианта за обновяването, като от министерството и НИНКН е избран този, който в най-голяма степен се придържа към съществуващото положение и той е изпълнен. Столична община не е изпълнявала реставрационни дейности по самия паметник на Васил Левски.

Консервацията и реставрацията на паметника на  Цар Освободител Александър II на пл. „Народно събрание“ е съгласувана във всичките й части от Министерство на културата, в това число са:  Експертиза и демонтаж на конника, укрепване на земната основа и консервация на каменен постамент и балюстрада, част Конструктивна; укрепване и закрепване на бронзовите фигури, част „Конструктивна“; консервационно-реставрационни работи на паметника на Цар Освободител, част Технологична. 

Проф. Минеков уволни дисциплинарно шефката на Националния филмов център

При изпълнението на проекта за изграждане на транспортен възел „Лъвов мост“ консервационно-реставрационните дейности на архитектурния паметник „Лъвов мост“ са съгласувани от Министерство на културата и изпълнени, съгласно дадените указания". 

Водещи новини

Още новини