Потреблението на качествено сирене е намаляло тройно през последните две години. Докато през 2010 г. 30% от бучките, които сме купували, са били от по-високия клас и съответно по-скъпи. В момента едва един от десет българи си позволява да купи по-скъпо сирене. Това сочат данните на КРИБ, обявени от зам.-председателя на организацията Калин Колчев в земеделската комисия на парламента, цитирани от Стандарт.
Кашкавалът пък се е превърнал в лукс на българската трапеза, твърдят производителите. Затова и фирмите отново започват да поглеждат към растителните мазнини и да започнат отново да пълнят сиренето и кашкавала с палмово масло, за да намалят цената му. Оказва се, че през последната година в страната ни са влезли тройно по-големи количества растителни мазнини в сравнение с периода 2010 - 2011 г. Произведени са 30 000 тона сирене, кашкавал и други продукти, в които е вложено палмово масло, сочат данните, оповестени от земеделския министър Мирослав Найденов. Благодарение на вноса на тези продукти става възможно "сирене" да се продава на цена от около 3 лв. за килограм. Рецептата и вкусът му обаче са далеч от истинското българско бяло саламурено сирене, чиято цена обаче започва от около 5 лева. Затова и от земеделското министерство с наредба са решили да регламентират кое може да се казва сирене и кое - не.
Българите пестят от сирене
- 18.05.2012 | 07:43
- 792