"Галъп": 36% от българите искат да се ваксинират

Getty Images/Guliver (архив)
share

По-голямата част от българите смятат, че България се справят добре със ситуацията около коронавируса. Това показва последното независимо изследване на „Галъп интернешънъл“, представено от политолога Първан Симеонов. 

Кадър: Нова/ Галъп 

"Постоянно расте желанието за по-леки мерки срещу пандемията. Обществото у нас става все по-нетърпеливо за облекчаване на ограниченията", разкри Симеонов пред Нова телевизия.

"Щабът се ползва с доверието на хората - при по-голям страх има по-високо одобрение към НОЩ", допълни експертът. 

Кадър: Нова/ Галъп 

36% от българите искат да се ваксинират към този месец, 41% нямат желание за имунизация. Процентът на желание става все по-висок.

"Зелените коридори" дадоха тласък - живеем в потребителско общество, а ваксините са продукт, коментира Симеонов.

Кадър: Нова/ Галъп 

Възрастните хора искат да се ваксинират, а властта трябва да таргетира именно там, сочи проучването. 

В предизборно време личното доверие в политическите фигури става важен фактор. Една от фигурите с най-сериозно доверие в страната е Бойко Борисов: 23% - той завършва и третия си мандат като една от харесваните политически личности у нас. Това в голяма степен се дължи на сравнително твърдата подкрепа, която партия ГЕРБ разви в годините, сочи изследването. 

Изненадващо проучване за Борисов и Радев преди изборите

Президентът е смятан за контрапункт и затова има доверие в обществото, разкри политологът. 

Данните са от изследвания „лице в лице“ с таблети, които показват картината към началото на всеки месец, последното от които е в периода 22 февруари и 1 март сред 1008 души. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

Водещи новини

Още новини