Росен Плевнелиев: Българската армия изпълнява с чест и достойнство задълженията си

Булфото
share

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев прие военния парад и поздрави войните, участващи в него с Деня на българската армия.

Днес на 6 май отдавайки почит на Св.великомъченик Георги победоносец отбелязваме Деня на Българската армия.

Много се вълнувам, че за първи път заставам пред вас, в качеството си на върховен главнокомандващ, заяви в словото си президентът. На този ден трябва да си спомним славните страници от историята на нашата армия и днешното поколение имат право да се гордеят с нея. Свеждаме глави пред знамената на бойната ни слава, за да се поклоним пред паметта на всички, загинали за свободата на България, подчерта Плевнелиев.

Българският народ пази своята историческа памет и почита делото на загиналите български войни. Нашият народ и днес обича и уважава армията си, заради доблесния ежедневен труд, който полагат българските военнослужещи. Основен приоритет в дейността на въоръжените сили остават териториалната цялост и суверенитета на нашата държава.

Българските войни участват активно в международни операции и достойнство, храброст и с чест изпълняват войнските си задължения зад граница и издигат авторите на родината ни по света. На този ден сме длъжни да потвърдим, че нашата армия изпълнява поставените задачи, въпреки трудностите, заяви президентът Росен Плевнелиев. Поздравявам ви най-сърдечно с празника на храбростта и Българската армия, каза президентът.

Няколко първи неща имаше на тазгодишния парад- това е първият военен парад на новоизбрания български президент Росен Плевнелиев, за първи път от много години насам 7-те представителни блока ще преминат в обратна на досегашната посока, за да се спази уставът, според който военнослужещите трябва да се равняват надясно към официалните лица и началниците си. Заради присъствието на дами в армията в поздрава към военните отпада обръщението „господа". В парада участват 70 дами в униформи. Парадът бе открит с вертолет МИ- 17 като той носеше националното знаме. Той бе екскортиран от два вертолета „Кугър" от авиобаза Крумово.

В 12.00 ч. ще бъде извършена и тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството.

Водещи новини

Още новини