Найденов категоричен: Агнешкото за Гергьовден е българско

share

"Агнешкото за Гергьовден е българско. Имаме достатъчно родно производство", заяви в интервю за предаването „Седмицата” по Дарик радио министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той заяви, че за Великден българите отново са били сложили на трапезата си агнешко месо.

Министърът поясни, че тази година експорт почти липсва заради кризата в Гърция.

По думите на Найденов, агнешкото за утрешния голям празник е по - евтино от това, което се е предлагало по Великден.  "Причината за това е, че Гергьовден е последният възможен празник, на който българските овцевъди могат да реализират своята продукция", поясни министърът. „И те този път заложиха на оборота, а не на принципа „Ден година храни”, смята Найденов.

Той отрече да има недостиг на българско месо, а причината да има внос е единствено възможността за конкуренция на българския пазар. От друга страна, в арабския свят се търси българско месо заради известното му добро качество още от преди години.

Според Мирослав Найденов, причината българското месо да не може да пробие на чуждестранните пазари и при големите търговски вериги е в сезонното производство на българското агнешко. „Но аз си мисля, че не е нужно да пробиват в тези мултинационални вериги. Нужно е да се върнем там, където бяхме и там, където българското се цени, там, където световната икономическа криза не се усеща. Това са арабските страни, това са пазарите на бившите съветски републики”, добави той.

Водещи новини

Още новини