Контролирано изпускат язовир „Студена“

МОСВ
share

Започна контролирано изпускане на язовир „Студена”, съобщи управителят на ВиК Борислав Иванов. Питейният водоизточник на Перник, който само до преди година бе пред пресъхване, сега е пълен.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир „Студена“. На място бяха и областният управител инж. Емил Костадинов и управителят на ВиК Перник Борислав Иванов. Към момента се изпускат между 3000 и максимум до 4000 л/сек., съобщава МОСВ

Само 2 млн. куб. м го делят от максималния обем. Заради обилните валежи през последните дни в язовира се отчита рекорден приток от над 7500 л/сек.

С 9 стотинки/куб.м поскъпва водата в Перник

Само за последното денонощие обемът му е увеличен с около 1 млн. куб. м. и в момента е 23 198 600 куб. м. при капацитет от 25.5 млн. кубика От 12 часа днес от язовира се изпускат по 3000 л/сек. Нещата са под контрол, каза шефът на ВиК Борислав Иванов.

„Нещата са под контрол, в момента язовирът е на ниво от 23,2 млн. куб. метра при капацитет от 25,5 млн. куб. метра. Изпускането е заради обилните валежи. Няма опасност за населението към момента и няма и да има“, увери министър Емил Димитров.

„Ние сме се уточнили с управителя на ВиК, предвид това че язовирът още в началото на зимата е пълен, да го държим на нива между 21 млн. и 23 млн. кубика. Очертава се снежна зима и ще има вода, затова по всяка вероятност ще го свалим на 21 млн. кубика и когато дойде пролетта ще го допълним“, уточни министърът.

Водещи новини

Още новини