Перничани излязоха на протестно автомобилно шествие заради водния режим

  • 11 януари 2020 13:33

  • 841
  • 3
Перничани излязоха на протестно автомобилно шествие заради водния режим
© Кадър: БНТ

Няколкостотин перничани се включиха в автошествието "Къде ни е водата?", което тръгна от спортна зала "Борис Гюдеров", преминава през целия град и достигна до село Студена. След това протестиращите ще се върнат обратно.

Недоволните настояват за уволнения, разследване, съд и присъди за всички длъжностни лица, довели с действията си или бездействието си до водната криза в община Перник. Хората поискаха също незабавно преструктуриране на ВиК - Перник, а за ефективно решаване на кризата да се намери бързо техническо решение за довеждане на вода в града от софийската водопроводна мрежа, както и от язовир "Долна Диканя".

Според недоволните е належащо да продължи строителството на язовир "Раянци", проектиран да водоснабдява пет общини в Пернишка област, както и да се изготвят нови анализи и експертни оценки за възстановяване на връзката с язовир "Пчелина" за промишлено водоснабдяване. Протестиращите поискаха също компенсаторни мерки за гражданите, обхванати от водната криза, допълва БТА.

Перничани се събират за протестно автошествие с въпроса "Къде ни е водата?”

Събралите се на протеста благодариха на работниците и служителите във ВиК, също и на хората, които денонощно помагат за преодоляване на водната криза в Перник. Те настояха съвместно с инициативния комитет "Спаси Перник" да се разработи система за раздаване на изворна и минерална вода на населението, с приоритет за уязвимите групи. Недоволните поискаха също да се почисти дъното на язовир "Студена", както и гражданите ежедневно да бъдат информирани какво се върши по изпълнение на аварийния план.

Протестът ще продължи до 15,00ч.

Последвайте канала на

Novini.bg
841 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.01.11 | 23:08

3

Като чуя Перник ми се повръща аман

2020.01.11 | 14:15

2

Необяснимо и доста глупаво решение за протест, какво им помага, да бяха напълнили поне по туба вода щеше да е по полезно.

2020.01.11 | 13:51

1

Боклуци

Добави коментар

Водещи новини