За съжаление започваме по необичаен начин трапезите - с концентрирана напитка, минаваме през 7-9-11 ястия на Бъдни вечер, веднага следва Коледа с коренно променен модел на хранене (кисело зеле с пуйка или свинско, баница, коледни сладки, свинска мас) и стигаме до Нова година, след която идва низ от именни дни. Това обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова, която коментира откъде идват стомашно-чревните проблеми по време на празниците.
Специалистът по хранене съветва да сервираме и отсервираме ястията като в луксозните ресторанти - зрителният анализатор да не дразни консуматора. Да отсервираме предястието навреме и да сервираме основното. И така през половин час, за да не преяждаме.
"Задължително трябва да има течност, но трябва да е вода, айрян или домашно приготвена цитронада. Алкохолната субстинация - никога не на гладно. Жените имат два пъти по-ниска поносимост от мъжете към етаналната субстанция", изтъкна проф. Байкова.
Пред Bulgaria on air тя подчерта, че през зимния период трябва да консумираме сезонни продукти и да си набавяме селен, цинк и витамин D, ако имаме дефицит, тъй като те биха ни предпазили от по-тежко протичане на коронавируса.