Расте броят на хората, постъпващи в болница след преяждане и препиване по празниците

6
© Pixabay

,,Не трябва да консумират големи количества храна. Тя трябва да бъде на по-малки порции, начесто. Да се преглъща и сдъвква добре'', заяви д-р Томова.

,,Периодично след тях следва хоспитализация до болнични заведения'', допълни още специалистът.

,,По Великденските празници причина за хоспитализациите са жлъчните кризи. Това се случва при пациентите, които имат камъни в жлъчния мехур. Употребата на големи количества яйца може да доведе до жлъчни кризи. Преяждането с козунаци, с месо може да доведе до възпаление на гастрити, язви. Суровите плодове и зеленчуци, особено салатите води до обостряне на колита'', коментира още д-р Томова.

,,Хората сме чревоугодници, но не трябва да прекаляваме с храната и напитките. Когато преяждането вече е факт, трябва да имаме някакъв период от време, в който да не консумираме храна. Тя трябва да бъде по-лека, под формата на супи, без подправки. Трябва да се поемат повече течности'', посъветва д-р Томова.

Увеличава се броят на пациентите, които се хоспитализират след преяждане и злоупотреба с алкохол по празниците. Това заяви в интервю за Агенция "Фокус" д-р Даниела Томова, старши лекар в клиниката по гастроентерология към ВМА за преяждането по празниците. Тя уточни, че такава е тенденцията през последните години.

По думите ѝ приемът на голямо количество храна и алкохол може да доведе до обостряне на панкреаса и до така наречените панкреатити.

Тя допълни още, че хората, които са постили в 40-дневните Велики пости, също трябва да внимават с приема на храна.

Последвайте канала на

Владимир Василев
6

Водещи новини