Автобусни и таксиметрови превозвачи излязоха на протест в центъра на София

Novini.bg
share

Aвтобусните превозвачи и таксиметровият бранш излязоха на протест в центъра на София в знак на недоволство от подкрепеното от депутатите президентско вето върху промените, които инкриминираха нерегламентирания превоз на пътници, предаде репортер на Novini.bg.

Промените в Наказателният кодекс предвиждаха затвор до 10 години и глоба в размер на 15 000 лева за извършване на обществен превоз на хора без разрешение, регистрация или лиценз и отнемане на превозното средство. Президентът обаче наложи вето на поправките, с което депутатите се съобразиха, а това предизвика гнева на превозваческия бранш, който настоява първоначално обявените законови промени да бъдат върнати.

Протестната акция на превозвачите се провежда на площад "Княз Александър Първи Батенберг" в столицата. Сто автобуса и десетки таксита са изпълнили целия площад от Президентството до Националната художествена галерия. Движението е блокирано.

Автобусните превозвачи искат инкриминирането на нерегламентирания превоз на пътници

Пред камерата на Novini.bg Кирил Ризов, председател на Съюз "Такси", заяви, че днешният протест е предупредителен. След ветото в Народното събрание трябва да бъдат разгледани текстовете от Наказателния кодекс и трябва да се даде ясна и точна дефиниция за споделеното пътуване, така както има дефиниция за обществен превоз, за превоз на пътници и за икономическа облага. При споделеното пътуване няма икономическа облага, но тези, които извършват нерегламентиран превоз на пътници имат повече от половината по-малко от нашите разходи, заяви Ризов.

Той е категоричен, че в Наказателния кодекс трябва да бъдат включени текстове, които да постановяват затвор за нерегламентираните превозвачи и конфискация на нерегламентираното превозно средство. Ако текстовете не бъдат приети, заявяваме на целия български народ, че всички от автобусните и таксиметровите превози преминаваме в сивата икономика - ще започнем да извършваме само нерегламентирани превози, като тези, които в момента се облагодетелстват на наш гръб, подчерта Кирил Ризов.

Около 11.30 часа протестът на превозвачите приключи, на площада остават протестиращите срещу новите мерки в борбата с коронавируса.

В цялата страна днес превозвачите ще преустановят частично или напълно услугата да пътниците.

 

Водещи новини

Още новини