Затягат мерките в заведенията, за да ограничат разпространението на COVID-19

share

Считано от 24 часа тази вечер се въвеждат следните ограничения при заетост на местата в заведенията при не повече от 2 кв.м. от общата площ на определения обект. Намалява се посещаемостта на обектите. Това се налага, за да прекъснем епидемиологичния път на разпространението на COVID-19. Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, предаде репортер на Novini.bg.

Проф. Ангелов: Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията, ще ни трябва помощ

Най-важното за бранша е да се запази здравето и живота на гражданите. Не бива да се допуска и ситуацията опт март месец. Браншът няма да издържи още една подобна мярка, заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Ако се налага следващата седмица ще бъдат предложени други мерки.

Алибегов подчерта, че основната цел на бранша е да си върнат клиентите. "Спазването на мерките е трудно. Опитваме се по всякакъв начин да ги налагаме, но основното е да имаме лично самосъзнание", подчерта той. 

"Контролът ще бъде затегнат. Инспекторите не са спирали проверките на заведенията. При неспазване на предписанията следват санкции. няма да има компромис, защото залофът е животът на хората. Всякакъв вид рестрикции удра по икономиката в страната. Не искаме да затваряме държавата, а мерките, които налагаме да се спазват. Ако постигнем 80% от спазването на мерките, значи сме постигнали резултат. Нека да се съсредоточим върху големите неща и да не изпускаме мерките. Винаги ще има нарушители, но нека по-голямата част от хората да ги спазват", призова министър Ангелов.

"Охраната на заведенията ще следи за спазването на новите мерки", стана ясно от думите на проф. Костадин Ангелов. Той допълни, че целта е да се намали посещаемостта в заведенията. 

Той призова да се изпращат всякакви сигнали за нередности, като увери, че всички ще бъдат проверени.  

Водещи новини

Още новини