Майки излизат на протест

share

Майки ще протестират днес за по-високи детски надбавки и майчински.

Протестът е организиран чрез социалните мрежи в интернет и ще се проведе едновременно в Силистра, Велико Търново, Добрич, Свищов, Шумен и други градове в страната.

В Силистра майките ще се съберат в 11.00 часа на площада пред кметството.

Майките ще настояват детските надбавки да бъдат обвързани с процент от минималната работна заплата, като се отчита инфлацията, а размерът на обезщетението за майчинство да бъде 90 на сто от брутната заплата, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.

„Да бъде обвързана втората година по майчинство с минималната работна заплата. Да бъдат детските за всички деца. Разчитаме на управляващите. Трябва да се помисли за децата на България. Ние няма да се откажем, ще бъдем крайни и ще отстояваме правата на децата си, както и нашите права", споделя пред БНТ Кремена Минева.

Майките настояват детската раждаемост, браковете с малолетни и непълнолетни и злоупотребата с деца да бъдат криминализирани като родителска безотговорност и сексуална злоупотреба. Те се обявяват против дискриминацията на семействата с близнаци и тризнаци, които получават майчински само за едно дете. Сред исканията им са още нови детски градини и ясли, намаляване на ДДС за учебниците, безплатни занимални до 8 клас и по-добро детско здравеопазване.

Водещи новини

Още новини