Паднаха ли сметките в ресторантите?

Pixabay
share

Близо месец и половина ресторантите работят с намален ДДС за храните и напитките, той е 9% вместо 20%.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33060

Клиентите обаче споделят, че разлика в цените не намират, а на места дори са завишени.

Според данни на НСИ потреблението на домакинствата на храни и напитки е нараснало с 2%. Със същото число обаче скачат и цените по заведенията.

От бранша са скептични към данните и казват, че завишенията не важат за големите градове, а само за морските курорти, където се наблюдава слаб сезон, пояснява бТВ.

Според ресторантьорите цените на доставките рязко са скочили, а идеята на намаленото ДДС е разликата от 11% да отива обратно в бизнеса, за да покрие загубите от ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус.

Експертите споделят, че ефект за крайния потребител ще има, само когато бъде намален и ДДС за храните в търговските вериги.

Въпреки по-ниското ДДС клиенти масово се оплакват от високи цени в заведенията

 

Ресторантьорите отчитат още спад в потреблението от 45%.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33060

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини