Хиляди родолюбиви българи изкачиха връх Шипка

Президентство
share

Повече от хиляда граждани изкачиха днес връх Шипка, за да отдадат заслужена почит на героите, загинали за свободата на България по време на епичните августовски боеве през 1877 година. Редом с гражданите 894-те стъпала до Паметника на свободата изкачи и президентът Румен Радев.

В подножието на върха президентът каза, в отговор на журналистически въпрос, че пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и на главния прокурор, през саморазпускане на парламента и предсрочни избори. Той посочи, че хората не бива да попадат в капана на Борисов за нова конституция, тъй като, според него, всичко това е печелене на време и лично спасение на Борисов.

В словото си на върха президентът говори за делото опълченците и възрожденците, които със саможертвата си са възкресили Отечеството и не са се крили зад гърба на могъщата армия на царя Освободител, в очакване тя да донесе тяхната свобода. С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България, посочи в словото си държавният глава.

Един от организаторите, бившият областен управител на Габрово Мариан Костадинов, каза, че е отдал 10 години от живота си тържествата по повод Шипченската епопея да станат общонационални и техният патрон да бъде президентът, а сега за него е достатъчно, че държавният глава е на върха, че на Соколския манастир тази сутрин е отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите, а от върха се вее националният флаг, който е видим от цяла България.

Хилядното множество скандира името на президента, "България" и "Мутри вън!" Двайсетина мъже с тъмни облекла, позиционирани на стъпалата организирано, се опитаха да освиркат президента, но скоро гражданите им попречиха и ги заглушиха.

Тази година, заради пандемията и мерките за безопасност, ежегодните официални тържества на връх Шипка бяха отменени. Паметникът на свободата посрещаше гости със свободен вход, а на пилона до паметника беше издигнат нов български трикольор с размери 10 на 6 метра.

Водещи новини

Още новини