Започва обследване на паметника "Шипка"

  • 08 юли 2020 10:35

  • 1185
  • 2
Започва обследване на паметника "Шипка"
© shipkamuseum.org

Започва обследването на паметника „Шипка“. Това се случва 40 години след последната реставразия на монумента, отбеляза бТВ.

Трябва да се намери решение за влагата, която прониква между камъните и уврежда фасадата. Заради опасност от падане на облицовъчни камъни пред паметника е поставена предпазна решетка.

„Предстои да бъде обявена обществена поръчка, която да възложи обследване на фасадата на монумента. То трябва да фиксира тяхното точно състояние. На база на тези резултати трябва да бъде изготвен инвестиционният проект за консервация и реставрация на монумента“, обясни директорът на музея д-р Чавдар Ангелов.

Въпреки забраната: Президентът ще участва в отбелязването на 3 март на връх Шипка

Паметникът "Шипка" е построен по проект на арх. Донков и скулптора Андреев. Откриването му става на 26 август 1934 г. Паметникът наподобява средновековна българска крепост. Той е висок 31,5 метра и към него водят 890 стъпала. Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв – символ на българската държавност.

На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци.

Последвайте канала на

Novini.bg
1185 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Патриот

2020.07.08 | 13:04

2
Прочетете или гледайте филма, Всеки българин трябва да го гледа. А на строителите паметник.
Моля

2020.07.08 | 11:07

1
Оставете това на следващото правителство!

Добави коментар

Водещи новини