99 заведения и търговски обекти по Южното Черноморие са проверени от инспекторите на Агенцията по безопасност на храните за месец.
В разгара на туристическия сезон акцентът е върху мерките срещу Covid-19. Проверката е в известна бургаска пицария. В обекта работят 16 души.
Сервитьорките посрещат инспекторите с предпазни шлемове.
"Търсим дезинфектанти, които да са по предназначение, вирусоцидно действие да имат, на алкохолна основа. Трябва да има. За клиентите може да бъде един общ, може да бъде на всяка маса. Маски да се носят от персонала, като ръкавиците са пожелателни", заяви д-р Галина Вълчанова
Следи се още при какви условия се приготвя и съхранява храната, както и изрядни ли са здравните книжки на персонала.
При проверките до момента е издадено едно предписание - на бистро в Равда за лоши хигиенни условия. Установени са и два случая на нерегламентирана продажба на риба в отсечката Приморско-Царево. От 2 до 4 хил. лева е глобата за извършването на нерегистрирана дейност, припомнят от Агенцията.