Психолог: Протестите у нас са в резултат от COVID-19

Булфото (архив)
share

Протестите у нас и по света се дължат на посттравматичен стрес вследствие на пандемията от коронавируса. Такова мнение изрази в интервю за "Фокус" психологът Иван Игов.

,,Минавайки през различни фази, около шестия месец социалните кризи влизат в една фаза, която най-общо се нарича „фаза на отрицанието“. Тогава много хора стават притеснени, притиснати и фрустрирани от ситуацията. Всъщност основното, което се случва и в нашия случай с пандемията, е, че човек губи контрол върху собствения си живот. Изведнъж нещата, които си планирал, които си искал да направиш и са били перспектива за теб и близките ти, се сриват и всичко се затваря в рамките на кризата. Тази фрустрация води до голямо вътрешно напрежение, което в момента, когато мине критичната точка, започва да се проявява като т. нар. посттравматичен синдром,'' обясни той.

Той може да е обърнат навътре, тоест хората да се затварят и депресират и разбира се обратното – тези, които хора, които както ние ги наричаме, имат „външен локус на контрола“ и искат да контролират нещата, сами по себе си обикновено започват да търсят начин да извадят този гняв навън, допълни Игов.

СДВР: Протестиращите трябва да разберат, че всичко това е нередно

Иван Игов уточни, че част от това са всички тези неща, които се случват не е само в България, но и по света – в Америка, Германия, Франция, дори и в Русия.

Навсякъде хората са на улицата, защото искат да върнат живота си обратно при себе си, искат да поемат контрола върху това, което се случва с тях, отбеляза в заключение психологът.

Водещи новини

Още новини