Инстинктивно предпочитаме нещо по-леко за ядене през лятото. Това каза диетологът проф. Донка Байкова.
Тя обясни, че става въпрос за т.нар. "лайт храни", които съответстват на нутриентите, които трябва да дадат достатъчно течности, минерали и соли на организма.
"При 34 градуса на температурата на околната среда терморегулацията се осъществява единствено чрез изпотяване. Даже храните, които подбираме, са с високо водно съдържание", каза специалистът.
Тя подчерта, че през лятото консумираме 2 пъти повече плодове и зеленчуци. Най-важно е и да не забравяме да пием вода - поне до 2 л. на ден.
Кофеинът е добре да се консумира в по-хладните часове и задължително с чаша вода.
Проф. Донка Байкова каза, че трябва да се търси финият баланс при храненето и да не се лишаваме от задължителни калории. Супите също е добре да присъстват в нашето меню, като диетологът спомена любимия ни таратор.
През лятото особено внимание трябва да се обръща и на децата.
"Майките да внимават през този период. Майките да отводняват редовно децата си", каза Байкова.
По-чувствителни през топлите месеци са децата под 4 години.