Храмът в Батак - музей или църква?

share

Спорът дали храмът костница "Св. Неделя" в Батак да е музей или действаща църква дискутираха в сутрешния блок на ТВ7 кметът на града Петък Паунов, местен свещеник и мотористът Малено. Пловдивските мотористи подкрепят митрополит Николай храмът да е действаща църква.

Догодина се навършват 200 години от създаването на църквата. Казусът е между пловдивската митрополия и министерство на културата.

На живо от Батак отец Димитър Семерджиев каза, че няма как да се извади иконата на мъчениците от Батак, защото всички искат да се запази паметта им и да се почита с литургия. Самата архитектура е на храм, категоричен е свещеникът.

Трябва да е действащ храм. Обстановката не предразполага тук да има сватби или кръщенета, каквито слухове се пуснаха, добави Петър Паунов.

Пазим и тачим мощите. Искаме да отслужваме литургия без да засягаме никой, коментира отец Димитър Семерджиев.

Малено, който е и водач на рокерите в Пловдив допусна тезата, че Министерство на културата иска да взема 2 лв. вход от музей, затова настоява храмът да не остава църква.

Ако трябва ще вдигнем цяла България, ако трябва ще дойдем в София и няма да позволим произвол, категоричен е мотористът. Той даде пример с джамията в Пловдив, която е музей, но в нея продължават и литургиите.

Отец Димитър Семерджиев също е на мнение, че богослуженията трябва да продължат.

Петър Паунов показа счетоводна справка от музея в Батак, според която за 2011 г. държавната субсидия за издръжка на музея е 92 хил. ляв., а постъпленията са 82 хил. лв. Градоначалникът също допусна, че целта църквата да стане музей е да се събират пари за вход.

Водещи новини

Още новини