Бивш здравен министър преборил коронавируса 

Нова телевизия
share

Имах контакт със заразен с коронавирус. Направих си PCR тест и се оказа, че и аз съм положителен, без да имам абсолютно никакви симптоми. Това беше съвсем скоро. Не съм знаел, че човекът е бил контактен. Това заяви бившият министър на здравеопазването Мирослав Ненков в предаването "Неделята" по Нова телевизия.

Направих консултация. В крайна сметка стигнах до следния извод – при положение, че нямам никакъв симптом, да се лекува нещо, което не съществува, не е сериозно, каза още той. И допълни: "Очевидно този вирус е бил в мен, но кога – не знаем. Дали съм бил в края на поселване на вируса, дали просто малко вируси са влезли и имунната ми система е успяла да ги сгъне на 4 още докато са били в носа ми – няма как да знам. Може би ще стане ясно един ден, след като ми вземат антитела. Реших да не правя нищо, докато не се появи симптом".

Интересно преживяване е. С напрежение изчаках първите няколко дни. Слава Богу, не се появи нищо в нито един от дните. Вероятно огромна част от хората минават през този вирус по този начин. Тези, които развиват симптоми, са друга бира, посочи още Ненков.

Проф. Витанов: До декември броят на заразените с коронавирус у нас може да надхвърли 100 000

Нямаше как да се изолираме, ние живеем в общност. Слава богу, никой от хората край мен не прояви симптом. Имахме късмет. Всъщност аз съм най-рисков, защото съм дебел и съм на възраст, коментира бившият министър на здравеопазването.

Според него в началото на кризата с COVID-19 нашата страна е била абсолютно водеща по справяне в Европа. С развитието на тази драматична криза обаче, по моя оценка, България падна надолу в класирането, коментира Ненков.

При настъпването на кризата властимащите направиха нещо изненадващо умно – назначиха си консултанти професионалисти и започнаха да ги слушат. Разбиването на доверието във властите или в тези, които управляват кризата, за мен не е добре”, коментира още той. И посочи: "Това да се изправиш и да торпилираш доверието в тези, които в момента взимат решенията, до какво води? Доказваш се, че си някаква значима фигура или ставаш много по-добър лекар? Доцент Мангъров е много добър лекар. Кому е нужна тази изява?".

Според него в професията му има едно много важно правило, което хората по някаква причина не спазват. То е, че каквото и да настъпи като медицинско явление в един човек, колкото по-бързо се вземат мерки, толкова по-бързо този проблем може да бъде ефективно разрешен, посочи Мирослав Ненков.

По думите му част от починалите млади хора с COVID-19 не са потърсили медицинска помощ дни и седмици наред и са се лекували с неподходящи медикаменти.

Ако човек се почувства зле, ако вдигне температура, ако получи конюнктивит, ако има кашлица – веднага трябва да потърси медицинска помощ. А не майка ти да ти каже: "Пий си парацетамола и си направи супа” и така процесът да се задържи", категоричен бе той.

Ненков е убеден, че вирусът няма да изчезне от само себе си. Той се е появил от Китай, но не може сега да дойдат китайците и да го махнат, допълни Ненков.

Той коментира и актуалната обстановка в страната. В момента живеем в интересна България. В годините след 1989 г. живеем в една извратена КГБ система. В годините до 1989 г. живеехме в подобна изродска система. Само че това имитиране на демокрация и на демократични процеси, се отразява ужасно на всички нас, смята Мирослав Ненков.

Домати и тоалетна хартия летяха към Министерски съвет, порой заля протеста

В момента се опитваме да премахнем четвъртата ръка, защото България не е съвсем естествен продукт. Може би стигнахме дотук, защото не сме достатъчно смели, каза още той.

Протестите малко утешиха негативния ми поглед върху общество ни. Не очаквах да са толкова обемни и умни. Съмнявам се, че истински протестиращите хора, които знаят защо са там, са платени от Радев или Божков, коментира бившият здравен министър.

Водещи новини

Още новини