Харалан Александров: Пускането на фенове по стадионите е неоправдан риск

БНТ
share

Имаме нужда да сме в общност. Очевидно има определен копнеж да се нормализира животът. Една част от хората разбират това като веселба и купон, каза в сутрешния блок на БНТ социалният антрополог Харалан Александров.

Отпускането на мерките разчита на индивидуалното развитие на хората. Някои хора са по-отговорни, други са безотговорни. Големият риск е, че когато хората се съберат в група, започват да работят други правила. Групата е по-безотговорна и хаотична, отколкото съставящите я индивиди. Затова често, когато хората се съберат в група, са способни да извършват безумства. Това е анонимността, тя носи радост, това е освобождаване от ограниченията, наложени от цивилизацията, заяви той.

Нови мерки срещу COVID-19 по време на мачовете. Ананиев: Очакваме спад на заразените

Социалният антрополог подчерта, че според него допускането на фенове по стадионите у нас е неоправдан риск.

Аз не бих го допуснал, ако зависеше от мен. Ще видим какво ще се случи. Това е рискована игра, защото по този начин управляващите се освобождават от отговорността. Ясно е, че властта не може да носи отговорността до безкрай, но от друга страна, когато се разхлабват мерките, трябва да има повече строгост към определени групи, като например тийнейджърите, туристите, част  от футболните фенове, които се държат като в гето. Понякога те се държат много диво и разрушително, каза още Харалан Александров.

Водещи новини

Още новини