Какви трябва да са наказанията за дрогираните шофьори

Булфото
share

Очаква се следващата седмица да бъдат представени нови мерки срещу дрогираните шофьори на пътя. Тази тема ескалира след смъртта на журналиста Милен Цветков.

Ето какво коментираха адвокат Марин Марковски и терапевтът по зависимост и основател на общност "Ново начало" Желяз Турлаков в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Според адвокат Марковски реакцията на обществото след смъртта на Милен Цветков е нещо нормално и разбираемо.

Адв. Марковски за жестоката катастрофа с Милен Цветков: Фактите са ясно установени

"Този, който взима наркотик, той има решение да го вземе или да не го вземе, в стадиите, когато се получи зависимостта, тогава е много по-трудно. Наблюдавал съм хора, които след присъдата в затвора, понеже не могат да го вкарат, скачат по килиите, хапят решетките, обаче абстинентният период минава. Следователно, този, който взима наркотик, дали е привикнал или не, може да го вземе, може и да не го вземе, може да се качи на колата, след като се е надрусал, може и да не се качи. Този негов личен избор е и основанието и за наказателната и за чисто човешката отговорност", смята Марковски.

Адвокатът на близките на Милен Цветков разкри каква присъда грози убиеца на журналиста

Адвокатът беше категоричен, че наказанията в такива случаи със сигурност трябва да бъдат завишени.

Според терапевта Желяз Турлаков тези деяния трябва да се наказват, но е по-добре такива ситуации да бъдат предотвратявани преди да се случат.

"Една зависимост не може да бъде наказвана, трябва да бъде лекувана. Ако говорим за промяна на законодателството и нещо, което ние като неправителствена организация сме предлагали, и залегна в новата стратегия 2020-2025, е именно това - задължителното лечение. Ние трябва да изпреварваме събитията и такива ситуации трябва да бъдат предотвратявани преди да се случат", категоричен е терапевтът.

Водещи новини

Още новини