"Копърки" причакват жертви още на автобуса

share

Таксиджии, които возят пътници на тройно или четворно по-солени тарифи, измислиха нов начин да скубят пари от клиентите си.

Група от 5-6 шофьори на жълти коли е започнала да дебне жертвите си още от слизането от автобуса. Схемата, която се прилага на летище „София”, от седмица вече работи и на Централна автогара, пише „Монитор”. Бакшишите, повечето от които са от малцинствата, знаят отлично разписанията на рейсовете и действат в двора на автогарата, където спират автобусите. Още преди пътниците да са слезли, бакшишите са окупирали предната врата и ги подхващат с „изгодни” предложения. Ако рейсът има две врати, и таксиджиите се разделят на две по-малки групички и пресрещат слизащите.

"Евтино такси, молим", веднага предлагат услугите си. Обикновено когато слиза възрастна жена, я наобикалят по трима-четирима и започват да я атакуват от всички страни с думите „айде евтино да ви закараме, госпожа”. За да създадат в клиентите усещането, че предлаганата услуга е на нормална цена, всеки от предприемчивите таксиджии е закачил на врата си ярко жълт бадж, на който пише „такси” на латиница, както и името на фирмата. На част от табелките е посочена компания с име, което е много близко до големите фирми, возещи клиенти на по-ниски тарифи обаче.

"Всеки ден вече са тук и лошото е, че никой не може да ги изгони, защото това, което правят, не е незаконно”, коментираха неофициално служителки от касите за билети на гарата. Шофьорите на по-солените таксита си спират колите пред централния вход, но няколко метра от колегите им с по-ниски цени, които имат сключен договор да обслужват автогарата. Едни от най-силните дни на "копърките" са петък, събота и неделя, когато повече хора пътуват. Тогава оборотът им може да достигне и до 500 лева. В традиционно слабия понеделник пък не си тръгват, преди да са направили един-два курса на ден, което в цифри означава около 50-60 лева.

Водещи новини

Още новини