Данаил Кирилов: Стопанинът на Съдебната палата ще бъде сменен, ако се докаже недоброто ѝ управление

Булфото
share

През 2018 г., откакто влизат в сила промените в Закона за движение по пътищата за дерегистрация на автомобилите на провинили се с наркотици водачи, престъпленията на пътя са с 1 000 по-малко. Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов в студиото на “Беновска пита“.

По отношение на престъпленията на пътя след употреба на алкохол и наркотици министърът каза, че преди прилагането на новите правила през 2018 г. е имало по 3 200 подобни нарушения, а след това броят им е намалял с близо 1/3. “Дерегистрацията на подобни автомобили е намалило подобни деяния с 1 000 на година за 2018 г. Намалили сме престъпленията с 1/3, благодарение на подобна мярка“, казва Кирилов.

Министерството ще внесе и пакет от мерки в Народното събрание, касаещи именно този род престъпления, като подчерта важността на идеята да се формира работно-психиатричен затвор, защото зависимите от алкохола и наркотиците са хора основно с психически проблеми.

Данаил Кирилов: Причиняване на смърт при превишена скорост е за квалификация "умишлено"

Скандалният музикален клип от Съдебната палата предизвика сериозен обществен отзвук, като мнозина забелязаха потъпкване на авторитета на една от най-важните държавни институции. Това би могло да доведе до промяна на стопанина на палатата, стига да се докаже недоброто ѝ управление, коментира правосъдният министър Данаил Кирилов.

“Ако ВВС прецени, че са налице основания за недобро управление, а те, според мен, са налице, би следвало да се вземе решение за промяна в управлението на този недвижим имот“, казва министърът по адрес на Лозан Панов и разрешението му да се снима видеоклипът.

“Смята, че в този случай трябва да обсъждаме изцяло и само обективно и то до толкова, до колкото да се случили недопустими обстоятелства“, продължава Кирилов. “В конкретния случай, това е налице и тази реакция би била независимо кой е председателя на ВСС“.

Наемът за помещенията на Съдебната палата е бил в размер на 800 лв., но министърът призна, че не е напълно убеден как точно се формирала сумата за 12-часовото пребиваване на снимачните екипи.

Водещи новини

Още новини