БАБХ: От днес започват засилени проверки заради Великден и Гергьовден

Кадър: БНТ
share

"На местата, където се продават плодове и зеленчуци в насипен вид е хубаво да има табели, подсещащи клиентите преди консумацията им да ги измият добре със сапун". Това заяви в сутрешния блок на БНТ д-р Любомир Кулински, директор "Контрол на храните" в БАБХ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33060

"За продажбата на хляб е направено предписание пред щандовете да се слагат стъклени или плексигласови витрини, за да се ограничи чисто физическият достъп на клиентите до хляба. Да има щипки и еднократни найлонови торбички. Там, където това е невъзможно, държим в тръговските обекти да има човек от персонала с лични предпазни средства, който като му посочите избрания хляб с щипката да го вземе и да го сложи в еднократната торбичка. Смятаме, че по този начин много ефективно се прекъсва прекият физически контакт на клиента с откритата храна”, поясни той.

Друга мярка, която д-р Кулински посочи за ограничаване на разпространението на коронавируса е в големите магазини да се прави дезинфекция на работните места при всяка смяна на персонала.

Той припомни за разработените съвместно с експерти от здравното министерство указания към бизнес операторите в производството и търговията с храни с основните санитарно-хигиенни мерки, които персоналът и собствениците трябва да спазват по време на работа. "Тези указания се изпълняват”, поясни експертът.

"От най-малките квартални магазинчета до най-големите хипермаркети се проверяват ежедневно", добави той и поясни, че в началото хората са имали трудности с набавянето на лични предпазни средства и донякъде на дезинфектанти.

"Само за последните 2 седмици сме направили над 3000 проверки в търговската мрежа и има направени над 330 предписания. Съставени са 35-40 акта. Има и един затворен обект - малко хранително магазинче, в провинцията за лоша текуща хигиена.

Д-р Кулински съобщи още, че от днес започват тематичните проверки, свързани с Великден и Гергьовден. "Те ще са основно на производители и търговци на агнешко месо, на яйца, бои за яйца, козунаци и други тестени изделия традиционни за празниците. Отново ще се изисква българското агнешко да бъде маркирано с печат със синьо мастило. За обработените в български кланици животни от чужбина - ще бъде с червено мастило. Както миналата година, така  и тази, ще се изисква на щанда в магазина да има четливо изписана табела за произхода на агнешкото месо", поясни експертът.

Проф. Емил Воденичаров от катедра "Хигиена" в Медицинския университет в София допълни в ефира на телевизията, че входните врати при заразата са очната лигавица, носоглътката и устата. "85 до 90% от заразяването с коронавирус се дължи на замърсени ръце. Това е главният виновник и затова от голямо значение е ползването на лични предпазни средства - маски и предпазни очила и шлемове.

Той също посъветва хората да мият плодовете и зеленчуците със сапун, защото на щандовете те се пипат от много хора. Другият съвет на експерта е тези пресни храни да се оставят да престоят поне 24 часа в къщи преди да се консумират, защото така се намаляват рисковете върху тях да са останали живи вируси.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33060

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини