Пускат дивечово месо в магазина

share

Пържоли от елен, сърна или глиган родно производство ще може да се продават скоро в магазините. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. В момента търговците продават само вносно дивечово месо, каза Любомир Кулински от Агенцията по храните.

В същото време голяма част от месото на отстреляните от чужденци животни отива в екарисажите. За да стане възможна продажбата на българско еленско или глиганско месо в магазините, шестте държавни горски предприятия трябва да инвестират в изграждането на пунктове за охлаждане, съхраняване и първична обработка на дивечово месо. Това ще е една от задачите, които Найденов ще постави на шефовете на стопанствата. Ще се направят и промени в законите, които ще помогнат ресторантите и търговските вериги да може да купуват неограничено месо от диви животни, обясни той.

В момента всички, стопанисващи дивеча в България, имат право да продават дивечово месо само прясно или охладено и в ограничени количества. Единствено държавните ловни стопанства - "Черни Лом", "Шерба" и "Витошко-Студена", могат да предлагат неограничено трупно замразено месо. "Росица" и пунктът в Ботевград пък могат да продават и разфасовано и пакетирано месо по всички международни и европейски стандарти.

Найденов призова домакините около празниците да приготвят домашни козунаци, за да им излезе по-евтино и по-вкусно. В същото време той обясни, че няма спекулация с агнешкото, защото то се продава по 12 лв. Яйцата също поевтиняха, отбеляза министърът.

Водещи новини

Още новини