Мирослав Найденов: Цената на яйцата в България е такава, каквато е в цяла Европа

  • 23 март 2012 14:26

  • 992
  • 10
Мирослав Найденов: Цената на яйцата в България е такава, каквато е в цяла Европа
©

"В момента цената на яйцата в България е такава, каквато е в цяла Европа", заяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието и храните Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на. Той отговори на въпрос от депутата от ПГ на Коалиция за България Пенко Атанасов за повишаващата се цена на яйцата. "Каква е причината цената на яйцата да се вдигне така, че да затрудни обикновения българин?", попита Пенко Атанасов и обвини министъра, че „бяга по перваза” от отговор на този въпрос.

„Какво ли не съм чувал от тази трибуна, но вие родихте поредния бисер – не бягам по перваза. Не виждам перваз. Това е въпрос на възпитание. Дошъл ми е редът за питане и съм тук и отговарям”, каза министър Найденов и допълни, че цената на яйцата е функция на пазара.

„Виждам, че при Вас има носталгия към миналото, когато цената на яйцата се определяше от Политбюро. В момента цената на яйцата има пазарна функция. Яйцата поскъпват от началото на годината, плавно. Имаше и субективни фактори, свързани с това, че в рамките на една седмица цената скочи драстично и тогава държавата се намеси. Бяха проведени разговори и с производителите, и с големите търговски вериги. Не беше даден задоволителен отговор защо това се случва точно в България и в рамките на една седмица. След тези разговори, цената се стабилизира и в момента е такава, каквато е в цяла Европа, защото европейският пазар е свободен”, заяви  Найденов.

От своя страна Пенко Атанасов заяви, че не знае дали е носталгия по миналото, но ще се върна към питането – "ще има ли санкция към България, ако не отговори на Директивата на ЕС, свързана с щастливите кокошки?". "Тогава отговорихте, че няма да се случи, но това е резултат от бездействието и политиката в продължение на 3 години", допълни Атанасов.

"Твърдя, че вие стоите зад този скок на цената на яйцата и зад много други инициативи. Вие сте отговорен за това, което се случи. Носталгията по миналото няма връзка с това, което говорите. Най-големият въпрос е, че от 28 проекта, 11 бяха одобрени. Ако имаше достатъчно силна инициатива от страна на МЗХ, достатъчно мощна обяснителна кампания, твърдя, че яйцата нямаше да струват толкова, колкото са в момента”, категоричен е Пенко Атанасов.

Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на от своя страна отговори: "Току-що разбрах, че съм виновен за много неща, включително, и че цената на яйцата в много държави в Европа е такава. Не знам дали следите пресата, но четете – в последните дни това се превърна в истерия в ЕС. Цените на яйцата в Чехия стигнаха 80 ст. Да, има определена криза и по всяка вероятност ЕС ще реагира. Ние сме малък пазар и недостатъчно голям производител. Не сме изклали ние кокошките. Само 11 ферми до момента не отговарят на изискванията и имат срок до средата на годината и ще изпълнят тези изисквания. В момента цената на яйцата е под 0.30 лв. в големите търговски вериги. Ако искате да си купите, може да го направите. Нямам повече какво да кажа по този дебат”, заяви министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на.

Пенко Атанасов предаде на министър Найденов кори с яйца и заяви, че това са най-евтините и най-скъпите яйца, които са намерили в търговските вериги.

„Само докато говорихте, 10 души поне се обадиха, за да кажат, че това не е истина – 0.33 и 0.48 лв. за яйце. Много рядко говорите истината, г-н министър”, каза Пенко Атанасов.

Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на благодари за яйцата и заяви, че скъпите са екояйца от свободно отглеждани кокошки. „Всичко, което е еко, е по-скъпо. Другите яйца, които донесохте, са от кокошки, отговарящи на условията, но ако желаете може да отидем след това и ще намерим по 0.29 лв. Не мисля, че имат нужда колегите в залата и зрителите на телевизията от това”, посочи министър Найденов.

След приключването на отговора на министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на, Димчо Михалевски от ПГ на Коалиция за България представи пред медиите в парламента две кори от по 10 яйца – 10 броя „М” размер струват 3.29 лв., 10 броя яйца размер „L” струват 4.79 лв. Яйцата са закупени преди броени минути от голяма търговска верига. И двата вида са от щастливи кокошки. Депутатът увери журналистите, че ще предаде яйцата на министър Найденов, за да му докаже колко високи са цените в момента.

Последвайте канала на

992 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
дедо Вуньо

2012.03.27 | 00:38

10
Стига сте гледали цените във Европа бе смотан.Кога ще погледнете и заплатите ни бе обущарино или на теб не ти дреме то е ясно като бял ден.Що не сравнихте един път и заплатите със тези във Европа .Мама ми мръсна .

2012.03.27 | 00:38

9
заплатите са ни най-ниските в Европа.Браво герб всички тука струва като в западна европе.Заплатите са ниски 2013 година чао чао герб
5678

2012.03.27 | 00:37

8
Господин Найденов, цените на яйцата са Европейски-КОГА заплатите ще станат Европейски?????????
Георги

2012.03.27 | 00:36

7
хахахахха стани ми интересно от изказването на TAFO и реших да проверя. Ето какво намерих - вижте най долу какво пише http://www.lidl.de/#lidlsearch@?tx_aoesolr_pi1[querystring]=eier ЕЙ КАК МОЖЕ ДА СА ТОЛКОВА НАГЛИ БЕ КАК. НЕ РАЗБРАХА ЛИ ЧЕ ПОКРАЙ ТОЗ ИНТЕРНЕТ ВСИЧКИТЕ ИМ ЛЪЖИ ИЗЛИЗАТ НА ЯВЕ - АМА НЕ МОГАТ ДА ГО СПРАТ.
Георги

2012.03.27 | 00:36

6
Извинявам се за пояснението - ако на някой му е трудно да прецени - яйцето в Германия излиза 18 стотинки. Виждам че някой не може да смята, ама ще му подскажа: 40>>18.
ехооо

2012.03.27 | 00:36

5
Заплатите направете като в Европа!!!!!
Бай Шиле

2012.03.27 | 00:36

4
Ама заплатите не са бе овен Врачански!!!
ха така

2012.03.25 | 18:56

3
Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8
tafo

2012.03.25 | 18:55

2
Отворете германския сайт на Lidl и ще видите, че 12бр. яйца струват 1.09 евро!!! А нас тук ни лъжат в лицата!!!

2012.03.25 | 18:55

1
18 iaiza v momenta v italia sa 2,09 evro a tezi va6te 6te si gi iadete a moje i u gaza da si gi zavirate,drugariu ministar,moga da kaja samo zbogom GERB

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини