Шофьори спешно сменят талони заради газовите уредби

Pixabay (архив)
share

Спешната пререгистрация на талони на автомобилите продължава заради изискванията за газовите бутилки. От 2014 г. е приет закон, според който автомобилите на повече от един вид гориво да бъдат с нови талони.

Оказва се обаче, че много хора не са знаели за това. Затова и пред гишетата на КАТ се извиват опашки. В Столичния КАТ още от 6.30 ч. започнаха да прииждат хора, предаде Нова телевизия.

"Законът за смяна на талоните е от 2014г. Хората се тълпят на опашки за подмяна на талоните заради медийния шум и незнанието им. Когато се минават техническите прегледи, на водачите трябва да бъде обяснено как се процедира при наличие на газова система в колата. След извършването на първоначалната проверка на газовата уредба смяната на талона е задължителна, но в срок от 3 години. Нарушението е такъв случай е административно. Има и случаи, в които служителите на КАТ не знаят, какво трябва да изискат от водачите”, обясни инж.Тодор Христев, член на Асоциацията на българските автогаз сервизи.

Отстранен е техническият проблем в мрежовата система на МВР

От бранша смятат, че е трябвало да има плавен период за смяна на талоните. Специалистите коментират, че темата е била преекспонирана и хората не са разбрали правилно нещата.

"Категорични сме, че контрол трябва да има. Държим да подчертаем, че този преход трябваше да се случи плавно. КАТ трябваше да направят официално обявление и в рамките на три месеца всички тези опашки нямаше да са факт. При проверки на пътя се създават предпоставки за корупция. Ние предлагаме да се въведе един гратисен период и всичките тези проблеми на собствениците на автомобили с газови системи да изчезнат плавно", коментира собственикът на автосервиз Румен Дунев.

Водещи новини

Още новини