Как белина? Белината разяжда и няма как да се третира пилешко месо с нея. Не съм чувал и за сапун. Това заяви Денислав, който прави дюнери, в ефира на Нова телевизия.
По думите му заведенията у нас се контролират от БАБХ и подобно нещо няма как да се допусне.
"След 12 часа, ако месото не е използвано - то се бракува. Дори шишовете си ги правим ние. На тях има само пилешко месо от бут и марината", обясни още той.
NOVINI.BG припомня, че в турските медии се появи информация за използване на мазнина за правене на caпун и месо, кoeтo ce трeтирa c бeлинa. За тези основни нарушения при правенето на дюнери в световен мащаб алармира председателят на международната федерация на дюнерджиите (UDOFED) Мехмед Мерджан. По думите му целта е евтин краен продукт.
Мерджан заяви, че - ако едно месо е започнало да се разваля, те просто го промиват с белина и го пекат. Особено пилешкото, което по-бързо се разваля. "А те взимат точно такова месо от борсата, защото е на половин цена", казва Мерджан.
"В тях слагат до 40% животинска мазнина, използвана в производството на сапуни. Нека хората, които се редят на опашка за дюнери пред евтините будки, да знаят, че утре ще се стоят на опашка пред кабинета на лекаря. Това е хранителен тероризъм", допълва Мерджан.