Румен Овчаров: Инвеститор от Марс ли чакат, за да строят АЕЦ "Белене"

share

„Изумен съм от безотговорното поведение на премиера. Когато става дума за проект като АЕЦ „Белене“ не може да се говори така“, каза пред Нова телевизия Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетиката и туризма и депутат от БСП.

„Изненада ме и факта, че не изчакахме доклада на консултанта HSBC. Той е готов от есента на миналата година и Делян Добрев лъже, че той не е готов“, каза Овчаров. Той допълни, че пазар за тока от АЕЦ „Белене има“ и това е написано в доклада на HSBC. Според него оправданието, че няма инвеститор, не може да бъде прието, защото търсенето на инвеститор престои след като бъде фиксиран финансовия модел.

„Марсиански инвеститор ли чакаха да дойде в „Белене", че да започнат да строят", попита Овчаров. За него категорично сегашното правителство не е искало да строи тази ядрена мощност.

„Централата в АЕЦ „Белене“ е най-ефективна като проект в света. Ние не сравняваме домат с туршия, както прави Бойко Борисов“, каза Овчаров.

Според него тази площадка е уникална, а ние с лека ръка я зачеркваме. Той беше категоричен, че следващото правителство трябва да преразгледа строителството на тази централа.

„Обидно е да слагаме газова централа на такава площадка“, каза Румен Овчаров на въпрос може ли да се построи газова централа на площадката на АЕЦ „Белене“.

„Аргументите на Мартин Димитров и Иван Костов, че като преместим реактора и правим седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще сме независими от Русия, са абсурдни и смешни. „Не може да се построи централа в „Козлодуй“ за по-малко от 15 г. Площадката там не е чиста и ще трябва време“, обоснова се той.

На въпрос къде ще отиде реактора от АЕЦ „Белене“ Овчаров отговори: „Предлагам Бойко Борисов да си го сложи в двора в Банкя, за да си го гледа и да знае, че е погребал най-добрия проект“.

Според него единственото място, където може да отиде реактора е в „Козлодуй“. „Не е лесно да се поддържаш в добро състояние оборудване за такава централа“, допълни той.

Водещи новини

Още новини