Кметът на Ботевград: В язовир "Бебреш" има вода за два месеца

Булфото (архив)
share

В момента основният водоизточник на Ботевград – язовир "Бебреш", с настоящото съотношение приток-отток ще осигури водоснабдяването на града за около два месеца", пресметна каза кметът на града Иван Гавалюгов, цитиран от Канал 3.

Управникът допълни, че това може да се промени, защото тези величини са променливи и ако се засили притокът положението ще се подобри, при положение, че се запази същият отток. Малко над 1,4 млн. кубика има във водоема, а на ден се харчат около "двадесет и няколко хиляди кубика", разкри Гавалюгов.

Борисов обсъди с кмета на Ботевград водоснабдяването в района

Кметът на Ботевград напомни, че това не е първият проблем с водата в неговия град– през 2016 г. язовир "Бебреш" достига кота на мъртъв обем. Според Гавалюгов причините за кризата с водата са основно две – ВЕЦ "Бебреш" и износената водопреносна мрежа. Водноелектрическата централа е проектирана на най-лошото възможно място идори в миналото е имало възражения от "Напоителни системи", но въпреки това ебило издадено разрешение за неговия строеж "отгоре", каза Гавалюгов, според когото целият проект е изключително нерентабилен, с лош бизнес план и харчимного вода за питейни нужди.

Иван Гавалюгов остава кмет на Ботевград

"В момента ВЕЦ "Бебреш" не работи, а последно е произвеждал ток през юни, каза кметът на Ботевград. Другият голям проблем, който води до недостиг на водата, е износената мрежа.Гавалюгов изчислява, че загубите от старите тръби в Ботевград е 77%, а средно в България заради старите водопроводи се губят 60% в сравнение с 20% в ЕС. Спешно трябва да се подменят ВиК мрежите в българските градове и държавата трябва да помогне за това, заключава кметът на Ботевград.

Водещи новини

Още новини