Ботевград пред водна криза?

  • 30 декември 2019 08:50

  • 1208
  • 6
Ботевград пред водна криза?
© Pixabay

В язовир „Бебреш“ има вода за питейно-битово водоснабдяване за около 6 седмици, предупреди пред БНР кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

„Наличните водни количества от полезния обем на язовира са за около 6 седмици при сегашното съотношение на притока и отока на води от язовира. Всички се надяваме на благоприятни климатични условия, т.е., на снегове и дъждове в този период, но не може да разчитаме на това. Положението може да го наречем като потенциално кризисно, надявам се не като съдбата на Перник, но не можем да си позволим да подценяваме обстановката“, обясни той. 

Бивш министър с коментар за водната криза в Перник

Ако свършат водните ресурси на язовир „Бебреш“, градът разполага и с други водоизточници, но те не могат да задоволят напълно питейно-битовите нужди на населението, подчерта кметът. Според него стигне ли се до такава ситуация, последствията „няма да са по-различни от тези в Перник“.  

За да се стигне до това положение на водите на язовира, има две основни причини, категоричен бе Гавалюгов и уточни:

„Амортизираната ВиК инфраструктура на „Напоителни системи“ и тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното ВиК-София. Втората сериозна причина е работата на малката водноелектрическа централа „Бебреш“, построена и пусната в експлоатация през 2014 г. Официално е констатирано с доклад, че този ВЕЦ работи дори извън обхвата на своето разрешително. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който период са източени около 1,2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в разрез с издаденото разрешително от „Басейнова дирекция“.

Кметът на Перник е внесъл сигнал до прокуратурата заради безводието

По думите на кмета този ВЕЦ е изграден, без да има възможност „Напоителни системи“ да контролират неговата работа: „Те не могат принудително да спират водата към ВЕЦ-а. ВЕЦ-ът можел сам да си я спре, защото крановете се намирали на територията на самия ВЕЦ, т.е., те сами се регулират и отделно сами си отчитат водните количества и декларират пред „Напоителни системи“. Абсолютен абсурд!“.

Иван Гавалюгов посочи още, че става дума за частен ВЕЦ, собственост на фирма, която пък е 100% собственост на „Агрохолд“ с управител Васил Златев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1208 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Сливница

2019.12.30 | 10:03

6

Страшна работа

пак са виновни "комунистите"

2019.12.30 | 09:42

5

след 30 години "демокрация" -беззаконие.

30 години едно и също....

2019.12.30 | 08:58

1

няма страшно ББ ще ви направи нов водопровод за НАША сметка...той купи ненужни самолети за милиарди....замете обира на КТБ....

2019.12.30 | 09:38

4

Защото не се изчистихме от комунистите

2019.12.30 | 09:37

3

Грета Тунберг когато ви говореше, вие се почесвахте!

2019.12.30 | 09:04

2

Нова мода в България. Водна криза. Аман от комунисти.

Добави коментар

Водещи новини