Премахват принудително незаконните кабели в цялата страна

share

Започва процедура по принудително премахване на незаконни кабели в цялата страна. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на пресконференция на тема „Приоритети в дейността на ДНСК през 2012 г.”.

"Висящите кабели във въздушното пространство са изключително важна и актуална тема. До 2005 г. е имало срок за премахване на всички въздушни кабели. Срокът е удължен до 2007 г. Вече пет години след крайния срок, е трябвало да бъдат премахнати. Има 450 заповеди за премахване, 258 вече са в сила. Понякога с една заповед се обхващат цели квартали. От днес започва изпълнението на 55 заповеди. Всички могат все още да го направят доброволно и да приведат висящите кабели към закона, в подземна инфраструктура. Ако бъдат премахнати доброволно, няма да се наложи да са потърпевши гражданите", каза Павлова.

В Бургас ще бъдат премахнати в два квартала, но общината е стимулирала процеса, така че няма да има потърпевши граждани – без кабелна телевизия и интернет.

Над 500 базови станции на мобилни оператори са незаконни. Операторите трябва да разширяват своите мрежи по законен ред - каза Павлова.

Водещи новини

Още новини