Мирослав Найденов: Цената на яйцата в България е такава, каквато е в цяла Европа

share

"В момента цената на яйцата в България е такава, каквато е в цяла Европа", заяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той отговори на въпрос от депутата от ПГ на Коалиция за България Пенко Атанасов за повишаващата се цена на яйцата. "Каква е причината цената на яйцата да се вдигне така, че да затрудни обикновения българин?", попита Пенко Атанасов и обвини министъра, че „бяга по перваза” от отговор на този въпрос.

„Какво ли не съм чувал от тази трибуна, но вие родихте поредния бисер – не бягам по перваза. Не виждам перваз. Това е въпрос на възпитание. Дошъл ми е редът за питане и съм тук и отговарям”, каза министър Найденов и допълни, че цената на яйцата е функция на пазара.

„Виждам, че при Вас има носталгия към миналото, когато цената на яйцата се определяше от Политбюро. В момента цената на яйцата има пазарна функция. Яйцата поскъпват от началото на годината, плавно. Имаше и субективни фактори, свързани с това, че в рамките на една седмица цената скочи драстично и тогава държавата се намеси. Бяха проведени разговори и с производителите, и с големите търговски вериги. Не беше даден задоволителен отговор защо това се случва точно в България и в рамките на една седмица. След тези разговори, цената се стабилизира и в момента е такава, каквато е в цяла Европа, защото европейският пазар е свободен”, заяви  Найденов.

От своя страна Пенко Атанасов заяви, че не знае дали е носталгия по миналото, но ще се върна към питането – "ще има ли санкция към България, ако не отговори на Директивата на ЕС, свързана с щастливите кокошки?". "Тогава отговорихте, че няма да се случи, но това е резултат от бездействието и политиката в продължение на 3 години", допълни Атанасов.

"Твърдя, че вие стоите зад този скок на цената на яйцата и зад много други инициативи. Вие сте отговорен за това, което се случи. Носталгията по миналото няма връзка с това, което говорите. Най-големият въпрос е, че от 28 проекта, 11 бяха одобрени. Ако имаше достатъчно силна инициатива от страна на МЗХ, достатъчно мощна обяснителна кампания, твърдя, че яйцата нямаше да струват толкова, колкото са в момента”, категоричен е Пенко Атанасов.

Мирослав Найденов от своя страна отговори: "Току-що разбрах, че съм виновен за много неща, включително, и че цената на яйцата в много държави в Европа е такава. Не знам дали следите пресата, но четете – в последните дни това се превърна в истерия в ЕС. Цените на яйцата в Чехия стигнаха 80 ст. Да, има определена криза и по всяка вероятност ЕС ще реагира. Ние сме малък пазар и недостатъчно голям производител. Не сме изклали ние кокошките. Само 11 ферми до момента не отговарят на изискванията и имат срок до средата на годината и ще изпълнят тези изисквания. В момента цената на яйцата е под 0.30 лв. в големите търговски вериги. Ако искате да си купите, може да го направите. Нямам повече какво да кажа по този дебат”, заяви министър Мирослав Найденов.

Пенко Атанасов предаде на министър Найденов кори с яйца и заяви, че това са най-евтините и най-скъпите яйца, които са намерили в търговските вериги.

„Само докато говорихте, 10 души поне се обадиха, за да кажат, че това не е истина – 0.33 и 0.48 лв. за яйце. Много рядко говорите истината, г-н министър”, каза Пенко Атанасов.

Мирослав Найденов благодари за яйцата и заяви, че скъпите са екояйца от свободно отглеждани кокошки. „Всичко, което е еко, е по-скъпо. Другите яйца, които донесохте, са от кокошки, отговарящи на условията, но ако желаете може да отидем след това и ще намерим по 0.29 лв. Не мисля, че имат нужда колегите в залата и зрителите на телевизията от това”, посочи министър Найденов.

След приключването на отговора на министър Мирослав Найденов, Димчо Михалевски от ПГ на Коалиция за България представи пред медиите в парламента две кори от по 10 яйца – 10 броя „М” размер струват 3.29 лв., 10 броя яйца размер „L” струват 4.79 лв. Яйцата са закупени преди броени минути от голяма търговска верига. И двата вида са от щастливи кокошки. Депутатът увери журналистите, че ще предаде яйцата на министър Найденов, за да му докаже колко високи са цените в момента.

Водещи новини

Още новини