Зам.-министър на труда: Има голямо търсене на млади кадри

Facebook
share

Има голямо търсене на квалифицирани млади хора на пазара на труда. През последните две години средната заплата нарасна с близо 10% на годишна база и това е сериозен мотив да задържим образованите младежи в България. Това  казазаместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова днес на откриването на изложението за професионално развитие на млади хора „Кариерен кошер“. Събитието се организира в Интер Експо Център от сдружение „Тук-там“, съобщиха от ресорното ведомство.

По данни на Евростат за юни т.г. младежката безработица при хората до 24 г. е по-ниска от средните нива на ЕС. За България тя е 12 % при 14.1% за ЕС.  Страната ни е на челно място в ЕС и по участие на жени и момичета в IT-сектора с близо 30%  при средни  за ЕС 17%. Министерството на труда и социалната политика подкрепя младежите чрез включването им различни програми и мерки за стажуване, заетост и обучение, обясни зам.-министър Султанка Петрова.

Тя напомни, че МТСП в партньорство със сдружение „Български кариерен форум“ проведе няколко кариерни изложения за българи в чужбина, за да насърчи тяхното завръщане. На 5-ти октомври предстои кариерен форум в Хага. Такива вече са реализирани във Виена, Лондон, Кьолн и Мюнхен.

 

Водещи новини

Още новини