Зорница Русинова: Държавата променя философията на финансиране на услугите

  • 08 март 2019 14:20

  • 514
  • 1
Зорница Русинова: Държавата променя философията на финансиране на услугите
© Булфото (архив)

Социални услуги занапред ще ползват всички граждани, а не само социално слабите. Това заяви зам.-социалният министър Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за по повод приетия вчера от парламента нов Закон за социалните услуги.

"Жертвите на насилие и жертвите на трафик ще ползват специализирана подкрепа. Социални услуги ще има във всяка община на територията на страната, в момента има 47 на чиято територия няма държавно финансирани такива. Част от социалните услуги ще са общодостъпни и ще се ползват без направление от социалните служби и без да се чака дълго", допълни тя.

„Такъв тип общодостъпна услуга това е посещението при логопед, който голяма част от българските семейства ползват за своите деца“, разясни зам.-министър Русинова.

Държавата променя философията на финансиране на услугите. „Преставаме да финансираме нещата, в които се финансират услуги, а започваме да финансираме комбинация от дейности. Така, както отиваме при един лекар и той ни дава комбинацията от лекарства, които ще ни излекуват, по същия начин е променена логиката на стандартите, които чрез комбинация от дейности - консултиране, обучение, рехабилитация, ще дадат най-добрата рецепта как да подпомогнем един човек“, обясни Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за.

Частният сектор също да може да предоставя услуги, е друга разписана възможност. „Също да се регистрират и да се лицензират като доставчици на социални услуги и това несъмнено ще доведе до реална конкуренция и до по-високо качество на услугите“, добави Русинова.

Мая Йорданова
514 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Китка

2019.03.08 | 17:13

1

Социална услуга=заплащане. Всичко това се заплаща . Това е една малка част от истанбулската конвенция. Малко по -малко ще се прокара,макар че е против волята на народа . Колко народ останахме и какво ще ни вземете ? Цървулите ли ,или скапаните неремонтирани жилища.

Добави коментар

Водещи новини