Свалят цените на 25 лекарства

Булфото
share

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща от утре по-ниски цени за 25 лекарствени продукта. Това съобщиха от пресслужбата на НЗОК.

По-ниските цени са постигнати след договаряне между институцията и притежателите на разрешение за употреба на тези лекарства. Предстои подписване на споразумения за още 13 медикамента, за които фирмите са подали документи за договаряне с НЗОК през последните дни.

Договорените отстъпки са в размер от 0.04 на сто до 37.3 на сто, а медикаментите са за лечение на злокачествено новообразувание на млечната жлеза, злокачествено новообразувание на простата, неинсулинозависим захарен диабет, ехинококоза, астма, хронични вирусни хепатити, болест на Паркинсон, шизофрения, кистозна фиброза, акромегалия и медикаменти при наличие на трансплантирани органи и тъкани.

Общата стойност на спестените финансови средства за една година, които НЗОК ще реализира от договорените до настоящия момент отстъпки, е 4 205 033 лв.

Според действащата нормативна уредба НЗОК има право да договаря отстъпки при лекарства за домашно лечение, заплащани на 100 процента от фонда. Това са лекарства, които са без аналог, единствени продукти по международно непатентно наименование и не участват в определянето на референтна стойност с други лекарствени продукти.

Водещи новини

Още новини