Започва подаването на заявления за обезщетение на собствениците на прасета

Pixabay
share

Започва подаването на заявления за обезщетение на собствениците на прасета, изпълнили мерките срещу африканската чума. Това съобщиха от пресцентъра на Община Видин.

Във връзка с условията и реда за подпомагане на стопани, предприели мерки за почистване и дезинфекция при извършено доброволно клане на прасета за угояване за лични нужди в санитарните зони и след среща, проведена на 19 август в Областна администрация - Видин.

Общината информира, че ще бъде предоставена финансова помощ на собственици, отговарящи на следните критерии:
- отглеждащи до 5 прасета за угояване, разположени в санитарните зони във ферми тип „лично стопанство“, които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба;
- включени в списък, изготвен от кмета/кметския наместник на населеното място, предоставен в Областната епизоотична комисия (ОЕК) и заверен от областния управител и от официалния лекар, с подпис и печат.

Размерът на подпомагането е 300 лева на ферма тип „лично стопанство“ в санитарните зони, а средствата ще се използват за дезинфектанти и консумативи за извършване на дезинфекция след доброволното клане.

Санитарните зони включват обекти тип „заден двор“ в 20-километровата зона около индустриалните ферми, както и тези, намиращи се в населени места, където има висок епизоотичен риск за разпространяване на заболяването и са определени с решение на ОЕК.

Условията за предоставяне на помощта са:
- подадено заявление по образец, с което стопанинът декларира, че е извършил доброволно клане, извършил е почистване и дезинфекция с посочване на наименование и количество на закупените дезинфектанти и консумативи за дезинфекция;
- да не населява обекта с прасета за период най-малко 12 месеца, след последната дезинфекция и без да е регистриран;
- констативен протокол (по образец) за извършено клане и за извършено почистване и дезинфекция, издаден и подписан от кмета/кметския наместник.

Заявленията се подават в кметството на съответното населено място, а за град Видин – в Информационния център, който се намира в административната сграда на Общината, пл. „Бдинци“ 2, ет.1 (вход откъм паркинга).

В град Видин могат да кандидатстват за помощ собствениците, които отглеждат прасета в района с граници: ул. „Гео Милев“, ул. „Редута“, Безмитна зона, ул. „Момчил Войвода и ул. „Цар Михаил Шишман III“.

Водещи новини

Още новини