Отрекоха да има скок на цената на свинското месо

share

"Твърденията, че производителите на свинско месо повишават цените преди празници, са спекулация", каза председателят на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Роглинов.

Той уточни, че към днешна дата изкупната цена на свинското месо е 2,55 лева, т.е. поскъпването за период от шест месеца е с 3,6%. По думите му жените на зърното и фуража са се покачили с 20%, но въпреки това цените на месото няма да бъдат вдигнати самоцелно, тъй като България е отворен пазар, свързан с ЕС.

Вчера д-р Добрин Папазов, член на УС на Асоциацията на свинарите в България, заяви по БНТ, че очаква в близките месеци цената на свинското месо да нарасне с около 20 процента, заради увеличената цена на фуража и новите евроизисквания за свинефемите.

Премиерът Бойко Борисов пък разпореди да се анализира спешно поскъпването на някои продукти във връзка с великденските празници и да се търсят мерки и решения.

Димитър Роглинов обаче подчерта, че промяната на цената на свинското месо е единствено зависима от цената на фуражите и от международния пазар. Той изтъкна, че българските свиневъди не са получавали пряко финансово подпомагане за продадена продукция след влизането на страната ни в ЕС през 2007 година, а освен това има забрана за износ на живи животни.

„В много случаи, противно на логиката, не се е случвало повишаване на цените на свинското месо въз основа на покачването на цените на суровините, които използваме. Напротив, ето какво се случва на практика – за една година в България свинете-майки са намалели с близо 4000 броя. Това е близо 8% от поголовието на свине-майки у нас. Това означава, че когато хората работят на загуба, единственият начин да оцелеят е като намалят поголовието. Така преработвателите губят много, а крайният потребител губи още повече, защото все по-рядко ще вижда българско месо в магазините”, каза свиневъдът.

Водещи новини

Още новини