От МРРБ дадоха подробности за тол системата

Novini.bg
share

Взехме решение за създаването на експертна работна група. Колегите от транспортния бранш ще номинарат няколко представители, за да можем да продължим напред по двете важни теми - таргетирането и обхватът на пътища.

Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг пред журналисти след заседанието на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на тол системата, предаде репортер на Novini.bg.

,,Колегите искат гаранции, че ще бъдем готови с цялата инфраструктура. Скоро започва монтажът на т.нар. подземни кантари, които заедно с камерите ще имат възможността да измерват тонажа на превозните средства в реално време'', обясни Нанков и посочи, че данните и анализите за трафика ще бъдат предоставени на транспортния бранш.

,,Относно таргетирането говорихме за реални цифри, говорихме за цифри от рода на 12-14 стотинки за Евро-6, т.е. тежките автомобили над 12 тона, но днес може би не стана ясно за част от транспортния бранш, че в момента не приемаме тарифите, те ще се приемат от Министерски съвет. В момента ние само обсъждаме на експертно ниво в диалогичен порядък. Не правим пазарлък, а искаме всички взети решения да почиват на адекватни и обективни аргументи и от двете страни'', уточни зам.-министърът.

,,Диалогът се задълбочава, вървим напред всеки с различни стъпки, но беше важно да изясним някои неща. Всяка от страните трябва да направи изчисленията на база реални данни. Очакваме да започне реалната експлоатация на системата. За нас е важно да има балансирано решение, което да удовлетворява както държавата, така и транспортния бизнес'', отбеляза изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Водещи новини

Още новини