ГЕРБ предлагат крайният срок за въвеждане на тол системата ще бъде не по-късно от 1 март 2020 г.

  • 01 юли 2019 13:45

  • 503
  • 0
©

Току-що с група народни представители внесохме законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пътищата. Това касае така дългоочакваната система за електронно таксуване от смесен тип на всички превозни средства. Крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на тол системата ще бъде не по-късно от 1 март 2020 г. Това каза на брифинг народният представител от ГЕРБ Александър Ненков, предаде репортер на Novini.bg.

На 16 август тази година трябваше да започне търговска и техническа експлоатация на т.нар. тол система за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона.

В полза на превозвачите, които ще бъдат пряко засегнати от това решение, ние предприехме подход в рамките на намиране на добрия тон на консенсус и предложихме 16 август да бъде даден старт на техническата експлоатация на системата, а не по-късно от 1 март 2020 година да започне реалното събиране на такси. Правим това в унисон с проведените срещи с превозвачите, за да се намери необходимия консенсус за тарифирането, както и за обхвата на пътищата“, обясни народният представител.

Ненков припомни, че на този етап обхватът на тол системата включва магистралите, пътищата от първи клас и част от второкласните пътища. „Породиха се и притеснения от гледна точка на това как едно тарифиране би се отразило на превозвачите от гледна точка на стоки от първа необходимост и опасенията, че някои от тях биха завишили своите стойности. Поради тази причина през следващите няколко месеца всичко това ще бъде изчистено и се надявам да се намери необходимия баланс и доверие между двете страни – държавата и АПИ, от една страна, и превозвачите, от друга“, посочи Ненков.

Той обясни, че крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на тол системата ще бъде не по-късно от 1 март 2020 г. „Това е краен срок, в който ако системата заработи технически на достатъчно добро ниво и ако се постигне по-бързо необходимият компромис между двете страни, то тя може да стартира и много по-рано от тази дата. Но за всеки случай сме дали един краен срок, който няма да бъде повече удължаван“, подчерта Ненков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
503 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини