Стотици протестират в центъра на Габрово, битият магазинер също участва

Кадър: БТВ
share

Хиляди хора се събраха на протест в центъра на Габрово. Полицейското присъствие в градът е засилено. Има екипи на жандармерията, предаде Нова телевизия.

Хората се събраха пред сградата на общината на централния площад. Това е четвъртата поредна вечер на недоволство на жителите на града.

Множеството поиска от институциите сигурност, както и равни права и задължения за всички български граждани. Жителите настояват и за оставката на кмета на Габрово Таня Христова, защото, по думите им, тя била виновна за създалото се напрежение.

Протестиращите обикалят града, чуват се и гърмежи от болмбички.

Днешният протест беше обявен като най-многолюден. Очакваше се демонстрацията да бъде подкрепена и от жители от други градове, но засега МВР няма данни за такива. Имаше данни и, че в протеста ще се включат и фенове от агитки на футболни отбори. Появиха се опасения от провокации и ескалация на напрежението.

Униформените проверяват хората за оръжия, след като на вчерашния протест в някои от протестиращите бяха открити метални боксове, бухалки и метални пръти.

Напрежението в Габрово ескалира, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин заради забележка. Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в града - стотици жители излязоха на протест на 10 април и дори се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие. Малко след това стана ясно, че тримата роми остават в ареста за постоянно. За да се гарантира сигурността им, те бяха преместени в Областната дирекция във Велико Търново. Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанасяне на лека телесна повреда.

Въпреки това протестите в града не спират. Стигна се до сблъсъци и ранени граждани. Заради това ремиерът Бойко Борисов поиска оставката на шефа на полицията в града.


 

Водещи новини

Още новини