В плевенския парк "Кайлъка" проучват следи от крепост с кула, висока над 4 метра

rim-pleven.com
share

В плевенския парк "Кайлъка" археолози проучват следи от крепост с кула, която е била висока над четири метра. Това съобщиха  от Регионалния исторически музей в Плевен.

През изминалото археологическо лято е продължила работата на специалистите в района на този интересен археологически обект, разположен при така наречената Попска скала, която се намира между двата язовира в защитената местност.
Това е късноантична и средновековна крепост, поясниха археолози от музея в Плевен. Според тях е погрешно да се посочват останките като манастир "Свети Георги". Специалистите смятат, че това мнение е потвърдено от кратки сондажни проучвания през 1986 година и от съвременните изследвания. Събраните археологически материали и липсата на информация за манастир "Свети Георги" в Плевен в данъчните регистри от 15 век, също потвърждават позицията, че следите в парка "Кайлъка" са от крепост, а не от манастир.

Според археолозите, въпреки иманярските изкопи, все още е запазена значителна част от дневната крепост, както и следи от кула, която е била висока вероятно над четири метра.

Водещи новини

Още новини