Надценките товарят цените на лекарствата

share

"Няма как да станат по-ниски цените на лекарствата у нас, защото те вече са на възможно най-ниски цени." Това каза в сутрешния блок на БНТ д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Защо български производители продават на цени, по-високи, отколкото в други държави, попитайте тях, каза още той. Надценките на дистрибуторите, аптеките и ДДС-то: това товари ценните на лекарствата в България. Цените на българските лекарства могат да паднат с 10-15% и повече, каза д-р Хасъджиев.

Да паднат цените на лекарствата с 50% е абсолютно несериозно, каза фармацевтът Аделина Любенова. И все пак има механизми, чрез които цените да паднат, каза още тя. Поне на тези лекарства, които са по лекарско предписание, и които се плащат с публични средства, цените могат да паднат. Другият механизъм е чрез фиксиране на надценките и цените, каза Аделина Любенова. Ние много искахме да фиксираме надценката поне в новата наредба, но това не стана. Уж държавата регулирала цените, но не можеш да регулираш пределни цени, каза още тя.

Водещи новини

Още новини