Шефът на ВВС: F-16 е правилният избор

Getty (архив)
share

Ръководителят на българските Военновъздушни сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 коментира дали е правилен изборът да се водят преговори със САЩ за закупуването именно на F-16 като нов боен самолет за българската авиация.

Той бе категоричен и че това е правилен избор за българските ВВС. „Имал съм възможност да летя на F-16, не на този блок, а на друга модификация – системата наистина е надеждна, боеспособна, може да изпълнява мисии въздух-въздух и въздух-земя, такива, каквито ги получаваме в цялостния пакет, който се предлага от държавата. Така че считам за правилен избор, избор, който наистина ще повиши бойните способности на България за един много дълъг период”, заяви ген.-майор Стойков.

Относно протичането на преговорите военният обясни, че България първо трябва да изпрати писмо до САЩ с искане за придобиването на самолета и въоръжението за него, след което е нужно одобрение от Конгреса. След това, съобразно процедурите в САЩ, от тяхна страна се изпраща ново писмо, на което за период от 120 дни България трябва да отговори. Именно това писмо ще бъде основата на договора между двете страни и в него ще бъдат уточнени цените, сроковете за доставка и подробностите по въоръжение, системи и т.н.

Водещи новини

Още новини