До две седмици регистрираните по ДДС трябва да започнат смяната на касовите си апарати

Novini.bg
share

Във всяка регистрирана по ДДС фирма до две седмици трябва да бъдат сменени софтуерът за управление на продажбите и касовите апарат. Това е казала изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова на среща с председателя на Българската стопанска камара /БСК/ Радосвет Радев, съобщиха от пресслужбата на агенцията.

Промяната е наложителна заради фискалните загуби от над 300 млн. лв. и укриването на обороти от над 1 млрд. лв. годишно, които са възможни заради пълното отсъствие на регулация на софтуерите за управление на продажбите, е посочила Димитрова.

За седмица броят на касовите апарати и принтери, управлявани от новия тип софтуер за продажби, се е удвоил, като до момента вече са издадени над 170 000 касови бележки с отпечатан на тях QR код, който ще може да бъде проверен за валидност от всеки потребител със смартфон.

Срокът е много кратък и трудно изпълним, е казал по време на срещата Радев и е допълнил, че БСК ще продължи да следи процеса по прилагане на новите изисквания и ще очаква разбиране и съдействие от страна на данъчната администрация.

Водещи новини

Още новини