Кирил Домусчиев отговори на Златев: Винаги сме срещу кражбите на акцизи и ДДС от държавата!

Българската петролна и газова асоциация напусна КРИБ с мотива, че най-голямата работодателска организация в страната не я е уведомила, че подкрепя решението на правителството за отлагане за срок от 6 месеца на Закона за административното регулиране на икономическите дейности. По този повод потърсихме мнението на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев. Ето как г-н Домусчиев отговори на въпросите на Ивайло Крачунов от Агенция "Блиц".

- Г-н Домусчиев, как ще коментирате излизането на Българската петролна и газова асоциация от КРИБ?

- Това не е напускане, а отказ за диалог със заинтересовани страни, каквито са Минно-геоложката, строителна камара, металурзите, множество браншови организации и фирми, които щяха да бъдат ощетени, ако този закон бе влязъл в сила още сега. Позицията на КРИБ за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, е на Управителния съвет и отразява в пълна степен становището на организацията.

По този начин КРИБ защити своите членове. Днес заедно с изпълнителния директор на КРИБ получихме много обаждания и поздравителни писма от фирми и организации за това, че сме ги защитили от този закон. Това по себе си говори, че ние с колегите от УС сме си свършили работата.

- Как ще отговорите на обвиненията на БПГА, че с отлагането на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, ще стимулирате сивата икономика в сектора с горива?

- Смятам, че както аз, така и КРИБ винаги сме настоявали за взимане на строги мерки по отношение на подпомагане на борбата със сивата икономика, и то не само в този сектор, който касае горивата. Въпросът е, че ние не можем със закони да ощетяваме едновременно с това и читавия и здрав бизнес. А тук говорим за много сериозни отрасли, които формират значителен процент от брутния вътрешен продукт на държавата.

Това че някой не е доизпипал закона и не е взел предвид бележките от страна на нашите браншови организации, е проблем, който в никакъв случай не трябва да се прехвърля на организацията. Аз мисля, че в рамките на дни могат да се вземат предвид исканията на Строителната камара и на металурзите, за да могат промените в закона да се реализират в шестмесечния срок. По същия начин, по който това бе направено и за земеделците по искане на КРИБ. Тогава по време на обсъжданията в залата присъства и Валентин Златев, който пое ангажимент тези поправки да касаят всички засегнати. Законът за административното регулиране на икономическите дейности трябва да се преведе във вид, така че да устройва защитата на правата на секторите в българския бизнес.

- Защо тогава от БПГА настояват, че подкрепата, която оказа КРИБ на кабинета по отношение на отлагане на този закон, ще насърчи контрабандата на горива?

- Вижте, тази организация се ръководи от Валентин Златев. С подобни приказки бе прокаран и приет този закон. С нашето настояване за временно отлагане на закона не се насърчава контрабандата, а целта е тъкмо обратното. Всички виждаме как се е свил сивият сектор през миналата година. Вижте колко са се увеличили приходите от събран акциз и ДДС в бюджета. Подобни атаки са абсурдни и целят евтина пропаганда.

- Директна атака към кабинета ли е позицията на Петролната асоциация, при положение, че правителството направи така, че цените на горивата да бъдат свалени в края на миналата година?

- Аз не мога да кажа дали обвиненията са директни или не, но при всички положения са обвинения. Зад тези обвинения е ясно кой господин стои! Явно неговият интерес от приемането на този закон е доста голям! - Каква ще е новата 2019 година във финансов план? - Ръст на икономиката, както и на износа ще има. Годината ще е напрегната!

Коментари

  1. 2019.01.11 | 15:53

    Че какво общо имат металурзите, които "ще бъдат ощетени" и мините, от закон който касае "ребни" търговци? Откога "дребните" търговци продават на металургията и нали се сещате ако е вярно за какви пари става дума при тия "дребните"? Друг е въпроса с каква чистота горива продават по тези бензиностанции щом така скачат при всеки опит да излязат на светло и да спазват закони и правила?

  2. 2019.01.11 | 15:18

    Този красавец Златев е за затвора. Преди години бе уредил с държавния излишък да се изкупи бензин за държавни нужди на тройни цени... По времето на Станишев. Сега ги върти същите и с Бойко.

  3. 2019.01.10 | 22:39

    Киро педал зализан

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Пазари

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет